Fire! Fire! Help! Help!

Petang tadi kat area rumah saya black out..
Boring jek kan..tgh2 syok online..
tetibe jek..
Utk menghilangkan keboringan tu..
saya ajak adik saya Ana & Bariah round2 kampung..
(dah lame rasenye YB tak round kampung)
saje ambil angin..lagipun En. Nazir keje..
kalau dia ada for sure saya ajak dia skali..
Masa jalan2 kat kampung tu..
tetiba je nampak ada asap berkepul2..
OMG! fire! fire! help! help!
ada kebun kelapa sawit terbakar..
lokasinye dekat je dengan rumah lama saya..
kira kat kwsn kampung saya la..
lebih kurang 300m dari rumah saya tu..
Dengan semangat rasa tanggungjawabnye..
(chehh..tu pun setelah didesak oleh Bariah)
saya pun memberanikan diri mendail talian 994..
operator tu sambungkan saya ke Balai BOMBA Pekan Nenas..
emmm..saya dengan menggigilnye bagi la maklumat kat En.Bomba tu..
(first time telefon BOMBA..hahaha~)
kebetulan petang tadi gak ada kebakaran kat kampung satu lagi..
isyhhh..skrg ni byk betul kes kebakaran..
masa saya round2 kampung sempat gak tengok
n tinjau2 byk kwsn lain terbakar..
(nasib baik YB round kampung tau..hehe~)
ok..En.Bomba tu kata dorang nak datang..
tapi after kitorang dtg balik area tu dia x dtg2 lagi..
api pun nmpk cam dah padam..
saya jadi cuak..tibe2 teringat iklan panggilan palsu..
budak berdua bi pun menakutkan saya..
tapi saya tak tipu..betul2 terbakar tau..
1 hour after saya call..baru dorang call semula..
tu pun dia boleh tanya..
“Masih terbakar lagi ke kawasan tu?”
dan saya pun menjawab..
“Saya tengok api memang dah mula padam..
tapi saya tak pasti samaada dah padam semua atau boleh merebak lagi”
dia kate lagi..
“Kami dah respond kat kwsn Kg.Tg.Adang..
dan lepas tu patah balik ke Kg.Ulu Pulai..
Kalau api kat sana dah padam kitorang x payah datang..”
uiksss.. gitu pulak dah..
maknanye..sepanjang masa kitorang tunggu En.Bomba dtg..
dia belum pun gerak2 lagi..ade ke patut dia jwb cam tu..
saya pun terus terdiam..dengan harapan dia dtg gak..
last skali dia kata..
“Kalau cam tu kitorang datang juga la ke sana”
emmm..ok..just wait n see..
oleh kerana jam dah nak kul 7pm..
kami bertiga pun terus balik ke rumah..
memandangkan api yang dah padam tu..
saya pun tak tahulah samaada En.Bomba dtg ke takk..
Tup2..dlm kul 8 lebih tadi..
En.Bomba call lagi..kali ni En.Nazir yang jawab..
dia nak tahu lokasi sebenar kebakaran tu..
En.Nazir pun bagi la some info..
apa yang dorang kata cuma..
“Kami akan pantau kawasan tu”
sampai sekarang ni saya tak pasti En.Bomba dtg ke tak..
harap2 dorang pantau betul2 la..
sian kat orang kampung saya tau..
byk sgt dah kwsn terbakar..
Nota kaki: Gmbr2 saya upload kat ofis esok..C**com BB ni suke dengki x bagi upload gmbr..
(betul kata Mummy Dasy..chup2..masa YB round kampung td terjumpa Danish..Daneen n Ayah die gak meround kampung..hehehe~)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: