Mencari Ketam

Last Saturday nite saya tiba2 rasa teringin nak makan Ketam Masak Sambal masakan mak.. saya inform hubby n plan ngan dia nak gi Tanjung Nelayan (ujung kampong) nak beli ketam fresh dari laut.. dah lama rasenye x makan ketam..best nye x sabar nak tunggu esok.. (nasib baik malam x mimpi..hehe)

Ari Sabtu tu around 10am saya n hubby gi la ujung kampong.. before that, kitorang gi kedai kat area umah saya dulu..survey2 kot ade jual ketam x yah ler kitorang nak gi jauh2.. tapi malangnye ketam yg dorang jual.. alahai.. cam x cukup makan je besar dia.. so kitorang pun x jadi la nak beli kat situ.. n terus kitorang gi sane.. gi naik motor jek.. saje nak amik angin..n nak bersantai2 ngan hubby.. hehehe~ bukan senang nak dpt cuti ari yang sama.. pas nie 3 bulan lagi baru dia cuti weekend..huhu~

Sampai kat sane..wow wee.. ramai sungguh orang2 yang nak mencari fresh seafoods.. termasuk lah kitorang.. mata saya pun melilau ler mencari ketam.. Alhamdulillah rezeki.. ketam baru je sampai.. tapi kena tunggu jap dorang nak timbang.. hadoi..saya takut je orang berebut nanti saya yang x dpt..leceh btul la tokey dia nie..hehehe~ urmm.. dah timbang dia longgokkan ketam2 tu..ape lagi saya n hubby pun duk la memilih ketam yang idup2 lagi.. mak pesan tadi pilih ketam betina coz nanti ade telur.. cmane nak pilih..saya x reti ler nak explain.. petanda dia kat bahagian belakang kulit ketam.. kalau lebar.. maknenye betina.. kalau runcing jek.. maknenye jantan ler tuhh.. haaa.. lebih kurang cam tu la mak kate.. saya amik 2kg.. ermmm.. dah siap gi bayar.. tokey dia kate RM30.. o maknenye sekilo RM15.. dulu RM10 jek.. dah naik harge upenye.. x kisah ler.. bab2 makan saya x suke berkira.. coz benda tu semua jadi darah daging.. kalau rase nak beli..trus je beli.. jangan cakap2 pas tu..

Dah siap membeli belah ketam.. kitorang gi la jap menghirup udara laut..hehehe~ sekarang nie air tengah pasang besar.. kwsn jual seafoods n tempat yang kitorang berdiri tu pun kena tenggelam air.. rase cam nak berenang jek.. aeh.. tau berenang ke? berenang itik boleh la kot.. hehehe~ Pakcik sedara saya pesan supaya kitorang cepat2 balik.. takut jln utama pun kena tenggelam air.. tapi kitorang masih sempat amik gmbr lagi tau..



nie Ketam Sambal yang saya idam2kan..sedapnye..

Balik umah saya settlekan ketam2 tu n then tolong mak masak.. tapi ketam nie masakan nye semua hasil sentuhan mak.. coz saya nak mak gak yang masakkan.. fuhhhh.. sedapnye.. sehingga menjilat jari..

Pas makan Gee.. call nak dtg umah.. n dah sampai depan pintu pun.. dia nak pinjam novel.. saya mmg dah standby novel nak pinjamkan dia.. emmm.. bertambah geng novel saya..
ps: Gee.. tunggu this week akak beli novel baru..hehe~

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: